środa, 4 listopada 2015

Mój lunch box - WB

Dziś trzeci dzień wyzwania u Lifestylerki, a tematem jest Lunch box. Nie będę owijać w bawełnę (beat around the bush) i od razu zapraszam na przepis (recipe) na szybką sałatkę z tuńczykiem. U mnie sprawdza się fantastycznie jako przekąska (snack) między zajęciami.



Sałatka z tuńczykiem
puszka (lub pól wg uznania) tuńczyka (tuna)
mała puszka kukurydzy (corn)
5-6 ogórków kiszonych (gherkins)
ok. 4 jajek (eggs)
1 czerwona cebula (red onion)
pół puszki czerwonej fasoli (red beans) 
pół torebki ryżu (rice)

Przyprawiam kilkoma łyżeczkami majonezu (mayo)  i pieprzem (pepper). Nie solę (salt), bo w sałatce jest trochę słonych produktów.

Nasz największy trud w tej sałatce to nastawienie ryżu, pokrojenie w kostkę (dice) ogórków i jajek, oraz otworzenie puszek;)
Sałatka świetnie smakuje z kromką ciemnego pieczywa (a slice of wholemeal bread).


Jak wyglądają Wasze lunche/obiady w przerwie? Jecie kanapki, czy coś mniej sztampowego?

8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię wszystkie składniki twojej sałatki. Razem muszą tworzyć naprawdę coś pysznego ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem, sałatka jest pyszna, zwłaszcza jak odpowiada każdy składnik :)

      Usuń
  2. Świetny przepis, muszę go koniecznie wypróbować, bo brzmi przepysznie. Bardzo smakowite zdjęcie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! To w ostatnim czasie najczęściej robiona przez mnie sałatka :)

      Usuń
  3. Muszę wypróbować :) Ostatnio tuńczyk mi chodzi po głowie, więc to chyba przeznaczenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis, choć ten majonez to trochę kaloryczny :P
    Ps. Podobają mi się tłumaczenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majonezu można dodać niewiele, albo zastąpić.. hm jogurtem naturalnym? Nie wiem czy dalej byłoby tak smacznie ;)

      Usuń